Kontaktirajte doulu:
Pošalji

Profil Doule

Ana Mažar

Draga Ženo, dobrodošla na putovanje. Vjerojatno si dospjela na ove stranice jer osjećaš da možeš utjecati na svoje iskustvo poroda i kreirati vlastitu priču kojom započinje novo poglavlje tvog života.


I u pravu si. Na dobrom si putu da se kvalitetno informiraš i počneš preuzimati odgovornost za sebe, svoje mladunče i obitelj u svoje ruke, baš tamo gdje i pripada. Na taj način zdravo započinješ neizbježnu transformaciju onoga što znaš o sebi, kako bi mogla iznijeti potencijalnu nepredvidljivost i intenzitet svog novog života. Želim ti da ih dočekaš s dobrodošlicom i neustrašivo.


Bez obzira na pozadinu naših dosadašnjih priča, sve mi smo naposljetku povezane upravo u ovim trenucima koji nose promjene na svim razinama života, u kovitlanju s novim, nedefiniranim osjećajima izazvanima neizvjesnošću i iščekivanjem nečega zaista velikog. U vanjskom svijetu ne mijenja se mnogo, dani prolaze s tobom ili bez tebe, ali ti se za to vrijeme cijelim svojim bićem transformiraš u majku.


Kao da to samo po sebi nije dovoljno izazovno, novorođena majka često se susreće s nepravednim očekivanjima da zatrudni, iznese trudnoću, donese novog čovjeka na svijet, othrani ga i njeguje – bez da se promijeni njezino tijelo, razumijevanje vlastitog identiteta ili njezin pogled na život. Zato nije neobično da u našoj kulturi još nije zaživjelo istinsko znanje o trudnoći, porodu, majčinstvu i snazi koju žena posjeduje u sebi, a koja je sada (u nekom novom obliku) pred konačnim izlaskom na površinu.


Tek kada sam se i ja rađala u majku, otkrila sam nesvjesnost društva prema tome što ovo razdoblje nosi za ženu. Iz “modernog” svijeta informacijskog napretka, zaustavila sam se pred nedostatkom znanja o svojem tijelu, procesu rađanja i bivanja mamom. Znanje koje mi je bilo potrebno izgubilo se u generacijskom slabljenju plemenske ženske podrške, marginaliziranjem jednog cijelog umnog aspekta stvaranja majke i selidbom poroda u bolnice gdje mu se pristupa isključivo kao fizičkom procesu. No, vjerujem da se trenutno nalazimo u vremenu u kojem se počinju događati pozitivne promjene.


Uvjerila sam se koliko dobra psihička, emotivna i informacijska priprema uz zdravu žensku podršku može utjecati na iskustvo poroda. Od tada je moj fokus usmjeren na dijeljenje i širenje znanja i podrške koju sam i ja dobila kada mi je bilo najpotrebnije. Započela sam svoju edukaciju u Rodinom 3P+ Childbirth Educator programu kao druga generacija voditelja trudničkih tečajeva, završila DONA International obuku za doule i nastavila edukaciju i proces certifikacije u cjelovitom Childbirth International (CBI) programu za porođajnu doulu.


Rođenje djeteta i majke nisu jednokratni procesi. Promjena koja se događa u tebi temelj je na kojem se gradi budući život tebe, tvoje obitelji i tvojih potomaka. Važan je način, razina spremnosti i percepcija s kojom ulaziš u svoje iskustvo poroda.


Kao tvoja doula, želim ti pomoći vidjeti i držati prostor u kojem si ti, kao glavni akter, najbitnija. Želim ti pružiti sigurno okruženje u kojem možeš otpustiti sve osjećaje koje držiš u sebi i zadržati one koji ti služe na tvome putovanju. Nisam ovdje u ulozi još jedne osobe koja ti govori što da radiš, već sam tu da ti dam informaciju s kojom ćeš imati slobodu vlastitog donošenja odluka, a ja ću pritom poštivati tvoje izbore. Veseli me svjedočiti tvom jedinstvenom iskustvu uz prisjećanje snage i znanja koje je unutar svake od nas, a koje se širi i budi onda kada je – žena ženi doula.


S Anom se jednostavno dogodio klik na prvu. Osjećala sam od nje nevjerojatno prijateljski i dobronamjeran pristup i golemu želju da mi pomogne kako god može jer je i sama prošla iskustvo poroda, ali i zbog predanosti ovom nazvala bih to “pozivu” za koji se Ana odlučila što je bio pun pogodak. Ana jednostavno zrači predanošću i interesom za bavljenjem pozivom doule što se osjeti kroz njena predavanja i odgovaranja na svako moje pitanje. Nakon divnog početka, stekla sam određena očekivanja, prvenstveno ona za emotivnom podrškom, a zatim i pružanjem informacija i usmjeravanjem mene na postojeće opcije koje su mi na raspolaganju i o kojima trebam razmišljati kako bih na porodu bila educirana i sposobna donositi odluke i znati što želim, trebam i koja su moja prava. Ana je u potpunosti ispunila moja očekivanja. Posebno mi se svidio taj njen pozitivan stav, opuštenost i hrabrost koju je u meni pobuđivala. Zbog nje na porod gledam kao predivno iskustvo, kao krunu snage žene i ženskog tijela. Za razliku od većine drugih oko mene koji su u meni pobuđivali, zabrinutost, skepticizam, strah, nesigurnost, nakon sastanka sa svojom doulom bila sam optimistična, smirena, hrabra i nekako spremna za porod.


Kristina, Zagreb